Norrland, en sverigesaga

Po Tidholm

Po Tidholm är en av Sveriges mest uppskattade journalister och kulturkritiker. I boken "Norrland" har Po samlat sina viktigaste essäer, reportage och krönikor om Norrland. Han berättar historien om en landsända som sällan får existera för sin egen skull utan som fått finna sig i att vara den moderna nationens råvaruhamn och exotiska projektionsyta. Talarforum har fått träffa Po för en snabb intervju mellan alla uppdrag.

Att föreläsa om Norrland, i Norrland, är en utmaning. Norrlänningar godkänner ofta inte ens bruket av begreppet Norrland. Det är liksom belastat, för luddigt och dessutom känner nog de flesta att det inte är norrlänningarna själva som kontrollerar dess valör. Norrland är 58 procent av Sveriges yta, hela landet ovanför Dalälven men trots detta betraktat som en entitet, en homogen yta, befolkad av den homogena gruppen "norrlänningar".

Vad få vet är att denna syn på den enorma landsändan har urgamla rötter. Ända sedan Axel Oxenstierna på sextonhundratalet slog fast att "I Norrland hafva wi ett Indien" har norra Sverige varit en projektionsyta för drömmar om nationell storhet och rikedom. Det var först på trettiotalet man upphörde med att prata om Norrland som en "koloni", och om de investeringar man gjorde där för "kolonisation".

Boken ”Norrland” (Teg Publishing) träffade rätt. Po Tidholms kärleksfulla men stundtals rätt krassa sätt att skildra sin enorma hembygd berörde många läsare, inte bara i Norrland utan i hela landet. Recensionerna har varit överväldigande, och när förlaget gick ut och hörde sig för om det fanns intresse för författarbesök blev Po Tidholm bokad på närmare 40 norrländska orter i ett svep.

– Det blev en regelrätt turné, berättar Po Tidholm. Jag började i Kiruna i mitten av januari när det var som mörkast och kallast och var bara ledig på helgerna. Resten av tiden tillbringade jag på inlandsbiblioteken, de isiga norrlandsvägarna och i hotellrum med väggfast furuinredning och nålfiltsmatta.
– Det var otroligt lärorikt, Dels att få återbesöka alla de här platserna jag skrivit om, men också att få träffa alla dessa fantastiska människor som trotsade kylan och kom och lyssnade på mig. Det gav mig enormt mycket att få testa alla dessa teorier jag har på folk som faktiskt bor kvar och ser avvecklingen med egna ögon.

Po Tidholms föreläsning handlar måhända inte om munterheter. Kolonisation, råvaruexploatering, avfolkning, vikande skatteunderlag och en identitet som tar stryk av den urbana normen låter kanske som ämnen som gör att man kan hålla sig för skratt, men Po Tidholm berättar engagerat, roligt och vasst om hur vi hamnat där vi är nu, och hur det kommer sig att det är så tyst om allt som händer i 58 % av Sverige.

– Jag har vuxit enormt som talare under den här resan, norrlänningar är en skeptisk och kritisk publik. Nu är jag sugen på att möta nya skaror!
– Känslomässigt tror jag att Norrland är väldigt viktigt för Sverige och den svenska identiteten. Det är där vidderna breder ut sig, det är där det vilda och autentiska har överlevt. Det är bara där de storslagna fantasierna om Sverige fortfarande kan rymmas.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2