Vad kul att se dig!

Christina Stielli

När vi får en komplimang slappnar musklerna av, i blodet går det igång både dopamin, oxytocin och endorfiner som gör att vi orkar mer, blodtrycket sänks och vi ler. På jobbet kan de vara avgörande för samarbetet och för stämningen i arbetsgruppen. Jag pratade om detta nyligen i Nyhetsmorgon.

Att ge komplimanger bygger förtroende

Alla delar samma längtan efter att bli sedd och uppmärksammad. När jag får en komplimang ökar min vilja till samarbete och förtroende.

Vi skapar god atmosfär på jobbet

Ge en komplimang till en person och den personen kommer att vara mer benägen att ge en annan kollega en komplimang. Det sprider sig och det vi ger får vi tillbaka.

Det skapar välmående

När jag får en komplimang lyfter det fokus från det jag upplever är negativt till det som är positivt. Det gör att jag stressar något mindre, ser möjligheter istället för svårigheter och hare en chans att bli lite mer kreativ. Anledningen är dopaminet som går igång i hjärnan när vi gör eller får höra att vi gjort något bra. Dopaminet skapar ett välbehag, jag blir nöjd, glad och tillfredsställd.

Det förstärker min framgång på jobbet

Om jag får höra att jag har gjort ett bra jobb, att jag var skicklig i ett möte med en person kommer det att göra att jag gör ett ännu bättre jobb nästa gång, stärkt i den feedback jag har fått. Dopaminet ser faktiskt till så att min inlärning ökar och jag blir mer effektiv.

Vi gör världen lite bättre

Att uppmärksamma och berätta när någon vi har omkring oss gör något bra sprider en vänlighet vi behöver mer av idag. Det kostar ingenting att berätta för en du passerar på gatan att han eller hon klär i sina glasögon eller att färgen på mössan är väldigt fin. Att ge barn och tonåringar komplimanger är kanske extra viktigt. Det kan till och med ge dem ett förtroende och en respekt för vuxenvärlden.

Hövlighet på jobbet visar sig till och med kunna sänka sjukfrånvaron och Forbes skriver om att en komplimang värderas av hjärnan lika högt som om vi fick en bunt pengar av någon.

Christina Stielli är författare, föreläsare och organisationsutvecklare. Hon pratar bland annat om medarbetarskap och arbetsglädje och hon har blivit utsedd till Årets talare två gånger.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2