Varför ska vi ändra på allt när vi har det så bra?

Christina Stielli

Christina Stielli är författare och föreläsare, hon är utbildad inom marknadsföring, ekonomi, projektledning, beteendevetenskap och föräldraskap. Christina drivs av hjärta och förhoppning. Hon är alltid nyfiken och tar gärna omvägar för att hitta nya perspektiv. Hon provar hellre än att gå förbi en möjlighet och hon har en obotlig tro på att det goda vinner över det onda. Christina har mött tusentals människor på sina föreläsningar och har märkt att många oroar sig och har problem med de förändringar som pågår på arbetsplatsen. Det kan vara allt från en omorganisation till byte av kaffemaskin. Medarbetarna tycker att förändringen känns lite obehaglig eller ibland rentav omöjlig samtidigt som man från ledningen inte förstår varför alla inte hänger med på tåget.

Det finns anledningar till att vi ofta värjer oss mot förändringar. Och det finns lösningar på problemet.

• Hjärnan gillar inte förändringar. Den gillar när allt går i mönster och väl inarbetade vanor. Den går på säkerhet hellre än oprövade kort.
Varför? Hjärnan är inte uppdaterad på ett antal tiotusen år och alla förändringar KAN vara förenade med en ren livsfara. Alltså onödigt.
Vad kan vi göra? En förändring bör förklaras om och om igen. Vi behöver förstå vad det nya kommer att innebära. I detalj. Och vi behöver bli försäkrade om att det inte kommer att bli sämre.

• Förändringar = stress. Oavsett om det är bra eller dåliga förändringar vi ser framför oss.
Varför? Hjärnan signalerar att nu är det jobb på gång, nu ska vi ändra på någonting och det går åt massor med energi vilket gör att vi lätt kan uppleva det som stressande. Vi slåss, vi flyr eller fryser helt enkelt till is. Allt för att slippa stressen.
Vad kan vi göra? Repetera repetera repetera. Upprepa hur förändringen kommer att se ut, visa vägen om och om igen. Följ upp och fira delmålen. Vi måste bli försäkrade om att det kommer att gå bra.

• Det handlar inte bara om det nya. Det handlar om att lämna det gamla och det kan vara ännu svårare.
Varför? Vi är trygga med det invanda. Vi känner oss bekväma med någonting vi har upprepat flera gånger och ju längre vi har arbetat efter samma mönster desto svårare är det att lämna.
Vad kan vi göra? Vi behöver få se att det nya kan bli minst lika bra om inte bättre. Det kräver återigen: tid och förklaring.

– En vän till mig insåg i somras att hans stamcafé på den italienska badorten hade bytt ägare. Ingen kände längre igen honom. Han var utsatt för en total förändring. Han blev stressad och ledsen och ville inte alls gilla det nya. Just den här kompisen reagerade med att frysa till is. Han vägrade dricka kaffe där, satt mest och muttrade i ett par dagar över att hans stamställe inte var som förut. Jag tycker det är fascinerande att det ligger så rotat hos oss alla. Och att det finns en enkel förklaring, berättar Christina.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2